- Home
- Over ons
Uniforme Loonwaarde-
methodiek
De Uniforme Loonwaardemethodiek is de Nederlandse standaard voor het bepalen van de loonwaarde van mensen met een arbeidsbeperking. Deze website is de plek voor kennis en informatie over de Uniforme Loonwaardemethodiek. Het doel is om de eenduidige toepassing en de kwaliteit van de uitvoering van loonwaardebepalingen te bevorderen. Dit draagt bij aan de maatschappelijke opgave om meer mensen met een arbeidsbeperking mee te laten doen op de arbeidsmarkt.
Maatschappelijke opgave
In Nederland vinden we het belangrijk dat meer mensen met een arbeidsbeperking participeren op de arbeidsmarkt. Ongeveer de helft van de mensen die niet het wettelijk minimumloon (WML) kan verdienen, heeft geen werk. Slechts een kleine minderheid van de werkgevers heeft mensen met een arbeidsbeperking in dienst. Loonkostensubsidie (via de gemeente) en loondispensatie (via UWV in het kader van Wajong) bieden een substantiële financiële compensatie voor de verminderde productiviteit van mensen met een arbeidsbeperking. Dat maakt het voor werkgevers aantrekkelijker om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen en te houden.
Met de Uniforme Loonwaardemethodiek bepaalt een deskundige de loonwaarde van een medewerker, om vast te stellen hoeveel loonkostensubsidie of loondispensatie kan worden verstrekt.
Achtergrond
De Uniforme Loonwaardemethodiek (ULM) vervangt sinds 2021 de zes verschillende loonwaardebepalingsmethoden die professionals tot dan hanteerden. De introductie van de Uniforme Loonwaardemethodiek heeft gezorgd voor uniformiteit en transparantie van loonwaardebepaling. Loonwaardeskundigen leggen de loonwaarde van een werknemer tegenwoordig vast volgens een gestandaardiseerde methodiek, waarbij ook strikte kwaliteitseisen gelden voor de uitvoerders van de loonwaardebepaling. ULM wil het werkgevers makkelijker maken om medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen en te behouden.
Ontstaan Uniforme Loonwaardemethodiek
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid begon in 2019 met een aantal private en publieke partijen een traject, om te komen tot een uniforme methodiek voor loonwaardebepaling die (kwaliteits-)verschillen in de uitvoering tegengaat.
De basis voor dit traject is een gemeenschappelijke cursusgids voor uniforme loonwaardebepaling. De Uniforme Loonwaardemethodiek die hieruit voortkomt, is op 1 juli 2021 vastgelegd in wet- en regelgeving. In aanloop daar naartoe is de Cursusgids Uniforme Loonwaardebepaling geïntroduceerd in de opleidingen voor loonwaardedeskundige. Deze cursusgids vormt tevens de basis voor een vrijwillig examen, dat partijen in de sector hebben ontwikkeld bij wijze van keurmerk (vrijwillige persoonscertificering).
Inmiddels zijn meerdere private en publieke organisaties die loonwaardedeskundigen opleiden of diensten van loonwaardedeskundige aanbieden.
Kwaliteitsstelsel Uniforme loonwaardemethodiek
De minister van SZW heeft een systeem van loonkostensubsidie en uniforme loonwaardebepaling geregeld in wet- en regelgeving. Het ministerie van SZW is stelselverantwoordelijk. De staat heeft het auteursrecht op een cursusgids voor deze loonwaardebepaling.
De belanghebbenden bij loonwaardebepaling zijn verantwoordelijk voor het functioneren van de methodiek, in het bijzonder de partijen die in opdracht van gemeenten of UWV een loonwaardebepaling uitvoeren. Op uitnodiging van het ministerie van SZW werken publieke en private partijen aan een vrijwillig, zelfregulerend stelsel van kwaliteitsborging op inhoud en proces.