Kwaliteitsstelsel Uniforme Loonwaarde-
methodiek
De minister van SZW heeft een systeem van loonkostensubsidie en uniforme loonwaardebepaling geregeld in wet- en regelgeving. Het ministerie van SZW is stelselverantwoordelijk. De staat heeft het auteursrecht op een cursusgids voor deze loonwaardebepaling.
De belanghebbenden bij loonwaardebepaling zijn verantwoordelijk voor het functioneren van de methodiek, in het bijzonder de partijen die in opdracht van gemeenten of UWV een loonwaardebepaling uitvoeren. Op uitnodiging van het ministerie van SZW werken publieke en private partijen aan een vrijwillig, zelfregulerend stelsel van kwaliteitsborging op inhoud en proces.

Binnen het zelfregulerend kwaliteitsstelsel Uniforme Loonwaardemethodiek is het College van Deskundigen Uniforme Loonwaardemethodiek (hierna College) verantwoordelijk voor het beheer en de (door-)ontwikkeling van de ULM. De volgende partijen zijn door een samenwerkingsconvenant verbonden aan het College: VNG, UWV, VNO-NCW/MKB Nederland/AWVN, VCP, Divosa/Cedris, OVAL en opleiders (vertegenwoordigd door Matchcare). Het College heeft een onafhankelijke voorzitter en secretaris.
Het College is als opdrachtgever ook verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.
Het Register van loonwaardedeskundigen is verantwoordelijk voor de (her-)certificering en vrijwillige (her-)registratie van loonwaardedeskundigen. Gemeenten kunnen via dit register loonwaardedeskundigen vinden die voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen.
Blik op Werk monitort de uitvoering van de loonwaardebepaling, de opleiding en het examenproces van opleidingsorganisaties en de loonwaarde-instrumenten die door private partijen in de markt worden aangeboden. Ook monitort Blik op Werk of de markt toegankelijk is voor nieuwe dienstverleners. Hierover rapporteert Blik op Werk jaarlijks aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Meer informatie hierover vind je op de website van het instituut.
De Commissie Opleiding, Toetsing en Kwaliteit adviseert het College over het beheer en de (door-)ontwikkeling van de Uniforme Loonwaardemethodiek. Daarnaast geeft de Commissie uitvoering aan opdrachten van het College. De commissie bestaat uit medewerkers van de gecertificeerde opleiders (momenteel zijn dit CompetenSYS, Matchcare, Dariuz, PTC Werkstap, MidZuid en UWV).
Het Arbeidsdeskundig Kenniscentrum (AKC) ondersteunt per 2024 het College bij het realiseren van haar doelstellingen. AKC treedt namens de convenantspartijen op in het rechtsverkeer overeenkomstig de samenwerkingsovereenkomst tussen AKC en het College.
De Nederlandse Arbeidsinspectie is de toezichthouder op het terrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat toezicht is gericht op de naleving van de wet- en regelgeving over arbeidsomstandigheden, de arbeidsmarkt, arbeidsverhoudingen en het socialezekerheidsstelsel. Daarnaast onderzoekt ze de werking van het stelsel van sociale zekerheid en signaleert ontwikkelingen en risico’s op de beleidsterreinen van het ministerie van SZW. De Arbeidsinspectie onderzoekt vanuit haar wettelijke taak de doeltreffendheid van de uitvoering van de ULM.